Brbljaonica
Dobro došli,

Ukoliko niste član foruma, registrujte se i priključite se komentarisanju i druženju sa ostalim forumašima.

Hvala na poseti,
vaša Brbljaonica smajlic

Join the forum, it's quick and easy

Brbljaonica
Dobro došli,

Ukoliko niste član foruma, registrujte se i priključite se komentarisanju i druženju sa ostalim forumašima.

Hvala na poseti,
vaša Brbljaonica smajlic
Brbljaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
:warning1 NOVOREGISTROVANI A NEAKTIVNI ČLANOVI SE NAKON PET DANA OD DANA REGISTRACIJE TRAJNO BRIŠU SA FORUMA.

Ići dole
Jelenak
Jelenak
Sweet Admin
Sweet Admin
Broj poruka : 11320
Points : 13523
Datum upisa : 25.05.2012
Omiljeni citat : " Ako biraš između osećaja i mišljenja drugih ljudi, biraj ono što će te usrećiti. "
https://brbljaonica.serbianforum.info

U Stambolu na Bosforu Empty U Stambolu na Bosforu

Pon Maj 28 2012, 02:02
[You must be registered and logged in to see this link.]

U Stambolu na Bosforu....

U Stambolu na Bosforu bolan paša leži. Ima li boljeg opisa Istanbula od stiha čuvene bosanske sevdalinke. Kako se u najvećem turskom gradu živelo, kako se volelo, osvajalo, gubilo i umiralo. Ko je jednom u Istanbulu bio, osetio je. I shvatio.

Fascinantan je. Hrle mu svi koji čeznu za dahom Istoka, šuštanjem svile i zveketom narukvica oko vitkih članaka prelepih žena skrivenog pogleda. Evropljani na starim kaldrmama uglavnom tumaraju za tragovima cara Konstantina i opravdanja velikog kraha novog Rima. I čini se da ne mogu tek tako da zaborave otomanskog konja sa Mehmedom u sedlu pred oltarom Aja Sofije.
U današnjem Istanbulu ima tragova otomanske siline, ali ne i viktorijanskog osmeha na licima njegovih stanovnika. Danas je to grad na čijim se ulicama prepliću najrazličitiji jezici i kulture. U njemu živi više od 11 miliona ljudi, a dnevno se slije još nekoliko miliona iz unutrašnjosti Turske i drugih delova sveta. U opštem krkljancu, iza svakog ćoška šapuće prošlost, a oni kadri da oslušnu, osetiće u šapatu Istoka damare srca nekadašnjih Osmanlija. Ali i Vizantije. I prosto je neverovatno da se niko ne može oteti utisku kako grad poziva natrag u svoje naručje. Nekako mu to dođe kao prokletstvo.

Zato se Istanbul ne može osetiti tek tako, na nekoliko dana. Svaka priča čeka svog gosta, obuzima ga i zove da bar još jednom protumara šarolikim ulicama...

Istanbul ne krije svoje tajne… Kroz istoriju se menjao i bio je centar velikih civilizacija. Izgrađen je da bude velika prestonica. Novi Rim. Novi centar sveta i to je kroz vekove i ostao. Danas je finansijski centar Turske, savremeni grad koji brzo živi i juri napred. Ali i nemaštoviti mogu da vide njegov davnašnji izgled, u doba kraljeva, careva, sultana, velikih vezira… Te tako bajkovite prošlosti... Mada je mnogo krvi proliveno zbog njega i u njegovo ime.

No šta je bilo, bilo je. Istorija ima svoj način da bude okrutna i velikodušna, ali i to je deo začaranog kruga stvaranja i opstanka. Nećemo se baviti koliko su Vizantija i Turska uzele, već ćemo se prepustiti pričama koje kazuju „svedoci” i „akteri” onog vremena. Krećemo u šetnju Istanbulom i ovaj put slušaćemo ono šta nam zidovi šapuću... Znamenitosti dakle.
Najpoznatije se nalaze u poznatoj četvrti Eminon.

Sveta Sofija (Aya Sofia, crkva Svete mudrosti) je jedan od najupečatljivijih spomenika. Građena je od 523. do 537. godine po nalogu cara Justinijana. Posle pada Carigrada, 1453. postala je džamija i tada su joj dodata četiri minareta. Od 1935. godine je muzej.

Vaseljenska patrijaršija (Ecumenical Patriarchate of Constantinople) se od 1586. godine nalazi u crkvi Svetog Đorđa, koja je pre preseljenja Patrijaršije bila sastavni deo manastira, a nekoliko puta je gorela u požarima. Vladinim dekretom je pretvorena u muzej. Veliku vrednost joj daju relikvije i patrijarhov tron iz 5. veka.

Palata Top Kapi je bila zvanična rezidencija otomanskih sultana od 1465. do 1853. godine. Gradnja je započeta po nalogu Sultana Mehmeda II, a 1924. pretvorena je u muzej. U njoj se čuva velika količina porcelana, odora, oružja, štitova, oklopa, otomanske minijature, kaligrafski spisi i murali.

Turistima je najfascinantniji harem, grad u gradu, u kome su lepotice iz raznih delova sveta pokušavale preko sultana da rukovode imperijom. Ideje najstrašnijih intriga i ubistava rađale su se upravo u blizini sultanovih odaja, u hamamu među najmirisnijim uljima i laticama istočnjačkih ruža. Radi sprečavanja intriga, jedan od najrazmaženijih sultana je zatražio da mu u odaji u koju je dovodio žene na konačište sačine fontanu od 30 česmica sa oko 20 kaskada. Šum vode trebalo je da spreči znatiželjne uši da čuju ono što je smatrao svojom privatnošću. Tamne senke iza zastora i šuštanje svile ovde se i danas mogu naslutiti.

Dolmabahče palata je prva palata građena u evropskom stilu. Predstavlja poslednju rezidenciju otomanskih sultana. Od 1853. do 1922. godine u njoj su živeli vladari, sa pauzom od dvadeset godina kada se koristila palata Jildiz. Palata je poznata po najvećem lusteru, teškom 4,5 tona, koji je bio poklon kraljice Viktorije. Sastoji se iz tri dela: prvi je rezervisan samo za muškarce, drugi deo predstavlja zvanične prostorije, a treći deo je harem.
A na samrti je, paša iz stare bosanske sevdalinke, svojim vernim slugama ponudio bar po jednu ženu iz svog harema. Kada je zaplakao, srce mu nije izdržalo. Silina ljubavi u smrt je odnela i njegovu pašinicu. Ko oseti, razumeće.

Kako se snaći u višemilionskoj metropoli


Stanovnika: 11,3 miliona

Jezik: Turski

Vremenska razlika: +1 sat

Valuta: Turska lira (1 EUR= 2,06 TRY)

Struja: Napon 220 V

Klima: Novembar (od 8 do 15°C), decembar (od 5 do 11°C) i januar (od 3 do 8°C)

Viza: Dobija se na aerodromu

Šta videti: Znamenitosti navedene u tekstu, stari bazari, Arhipelag Prinčevskih ostrva, džamija Ortakoj… Krenite od centralnog trga Taksim

Kupovina: Proizvodi od kože, zlato, tepisi, keramika, nakit. Najbolja mesta za kupovinu su Kapali čaršija, centar Ak Merkezi, Misir Bazar

Hrana i piće: Specijaliteti od mesa i slatkiša. Obavezno probajte doner, razne vrste kebaba, a od pića ajran i čaj od jabuke

Smeštaj: Cene zavise od kategorije hotela i lokacije. Najbolji su „Ciragan Palace Kempinski”, „Four Seasons at Sultanahmet”, „Four Seasons on the Bosphorus”, „Swissotel The Bosphorus”, „Ritz-Carlton”, „Ceylan Inter-continental”, „The Marmara”, a u krugu oko trga Taksim „Best Western Eresin”, „Grand Oztanik”, „Elite”

Prevoz: Metro, taksi, gradski autobus i dolmuši. Radi snalaženja treba kupiti mapu grada

Kako stići: Avionom na relaciji Beograd-Istanbul kompanijom „Turkiš erlajnz” svakog dana sem utorka i subote u 13.40, let TK1442 ili „Jat ervejzom” svakog dana, tri puta dnevno (JU 420)

Spomenik do spomenika

Crkva Karije je jedna od najlepših podignutih u doba Vizantije. Iako ne spada u najveće, po unutrašnjosti se ubraja u najveličanstvenije. Pažnju privlače prelepi mozaici i freske. Od 1948. pretvorena je u muzej i predstavlja veliku turističku atrakciju.

Džamija Mehmed-paše Sokolovića (Sokollu Mehmed Pasa Camii) je sagrađena 1572. godine u vreme Sulejmana Veličanstvenog, po nacrtu velikog arhitekte Sinana. Nalazi se u blizini Plave džamije.

Jerbatian cisterne su nastale u vreme Vizantije, 532. godine. Jedinstvenog su izgleda, zahvaljujući svojim stubovima, kojih ima 336, visokih po devet metara.

Hipodrom je nekada predstavljao centar kulturnog i sportskog života Konstantinopolja. Bio je oko 450 m dugačak i oko 130 m širok. Tribine su mogle da prime sto hiljada ljudi.

Čudesne pločice

Sultan Ahmetova džamija (poznatija kao Plava džamija) je podignuta kao konkurencija Aja Sofiji i poznata je po legendi o tome zašto je izgrađena sa šest minareta. Unutrašnjost joj je dekorisana sa više od 20.000 plavih i belih iznik keramičkih pločica, ukrašenih tradicionalnim otomanskim cvetnim mustrama. Po pločicama je i dobila ime.

Jelenak
Jelenak
Sweet Admin
Sweet Admin
Broj poruka : 11320
Points : 13523
Datum upisa : 25.05.2012
Omiljeni citat : " Ako biraš između osećaja i mišljenja drugih ljudi, biraj ono što će te usrećiti. "
https://brbljaonica.serbianforum.info

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Pon Maj 28 2012, 22:00
Istanbul i provod - danju gužva, a noću ludilo!

Kažu da nijedan evropski grad noću nije tako živ kao Istanbul. Ima za svakog ponešto: od klubova u kojima se okupljaju samo bogataši pa do običnih garaža u kojima trešti 'buka' Tu je i dobra hrana.

Raspoloženje u Klub „Sortie“, diskoteci na otvorenom, je odlično, posebno u dva sata iza ponoći. Disk-džokej je puštajući turske pop hitove u klupskoj verziji već zagrejao atmosferu, a publika je oduševljena.

Klub „Sortie“ je vrlo specifično mesto – mnogi gosti koji ovde navraćaju voze Ferarije, a neki čak i svojim jahtama dolaze u Bosfor jer se ova diskoteka nalazi upravu tu, na obali, ispod prvog mosta.

„Ovde uglavnom dolaze bogatiji ljudi. Reč je o tzv. visokom društvu Istanbula. Doduše među njima ima i onih koji se oblače tako, želeći da ostave utisak da tu pripadaju. U klub navraćaju i bogate žene u visokim potpeticama, koje traže mlađe društvo. Ja ovde dolazim, jer se tu prijatno osećam. Ponekad deluje snobistički, ali ovde se zaista možete dobro provesti. Čak Vam i prija da gledate sve te ljude“, kaže Mehmet, redovni gost.

Cena ulaznice nije nimalo pristupačna – 50 lira ili 25 evra. Dobrostojećima to, naravno, ništa ne znači, ali za one koji bi da budu deo visokog društva, čisto zabave radi, to je dosta novca.

Prvo se obavezno najesti!

Priprema za noćne izlaske izgleda obično ovako: najvažnije je da prethodno dobro večerate. U Istanbulu postoji jedan čitav kvart restorana. Zove se „Tunel“ i tu se servira „najbolja klopa“. Barem tako tvrdi Nošin, student fizike iz Irana:

„Turska jela su odlična. Nisam to znao pre dolaska u Istanbul. Veoma su ukusna. Turci svoja jela spremaju sa dosta povrća, spanaća, a imaju i odlične prelive“.

Za večeru se obično prvo servira hladno predjelo. Uz to obavezno ide i raki, tursko alkoholno piće. Turska rakija i ostala slična pića su prilično skupa, ponajviše zbog poreza na alkohol. Sedi se uglavnom u bašti, ako to vremenske prilike dozvoljavaju.

Gde ide običan narod i znatiželjni turisti?

Kvart Bejoglu važi za najurbaniji deo Istanbula. Upravo u tom delu grada se nalazi veliki broj klubova i diskoteka. Među njima i klub „Araf“, u kojem nećete videti ljude kako stoje, pokušavaju da budu kul ili jednostavno posmatraju lepe žene. Ovde se non-stop pleše.

Prvo što ćete primetiti kada uđete u ovaj klub je neverovatno visoka temperatura. Toplo je u toj meri da biste pomislili da je unutra najmanje 60 stepeni. „Araf“ je naročito omiljen među stranim studentima, koji su u Istanbul došli na semestar ili dva. Nema pravila u oblačenju, a ni namrgođenih izbacivača.

„Ovde možete čuti sve moguće muzičke žanrove. Drugo: ne naplaćuje se ulaz. Atmosfera je odlična! Jedino što morate da platite je piće, naravno“, kaže jedna Amerikanka.

Muzika koja liči na buku

Nedaleko odatle nalazi se i klub „Mašina“. Međutim, muzika koja se u toj diskoteci može čuti, potpuna je suprotnost konceptu kluba „Araf“. Prostor je možda nešto veći nego najobičnija garaža, a disk-džokej se nalazi u kavezu.

„Mašina“ je na dobrom glasu. Jedna mlada Turkinja nam kaže: „Ovde možete uživati u elektronici i tehnu. Muzika je odlična. Zvuk potiče iz Osman produkcije, lokalnog izdavača. Ovde navraćaju neobični, ali interesantni ljudi“.

Muzika je u svakom slučaju prilično glasna. Disk-džokeji gotovo i da ne prave razliku između buke i muzike. Kroz svaki deo Vašeg tela, proći će vibracije tehno hitova. I ta buka traje najmanje do tri ujutru.[You must be registered and logged in to see this link.]
Jelenak
Jelenak
Sweet Admin
Sweet Admin
Broj poruka : 11320
Points : 13523
Datum upisa : 25.05.2012
Omiljeni citat : " Ako biraš između osećaja i mišljenja drugih ljudi, biraj ono što će te usrećiti. "
https://brbljaonica.serbianforum.info

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Pon Maj 28 2012, 22:19
Bursa, grad starine i svile


Smeštena u blizini Mramornog mora, ne suviše daleko od Istanbula, dakle, od turske Evrope, ni od azijske Ankare, Bursa je nezaobilazno svratište stranih gostiju.

Njena geografska karakteristika je što leži na podnožju planine Ula Dag, visoke 2.543 metra, a istorijska - što beše rezidencija osmanskih sultana iz 14. veka. Osim ova dva epiteta koji joj već sami za sebe daju pečat izletničke i turističke privlačnosti, varoš je tipično turska i bogata džamijama, mauzolejima, bazarima, parnim kupatilima, mostovima, uskim vijugavim sokacima.

Sve u svemu, privlačnost bazanja njenim i upadljivim i skrivenim staništima je neodoljivo. A neodoljivo je i usputno zavirivanje, a i malo izrazitije reć udubljivanje u istoriju.

Prvo na šta će domaćini skrenuti pažnju gostima je Velika džamija iz 14. i 15. veka. Njena molitvena sala leži na 12 stubova i nosi 20 kupola. Zatim na Zelenu džamiju iz prve polovine 15. stoleća, sagrađenu pod istorijski vrlo značajnim sultanom Mehmetom I. Zašto naziv „zelena“? Zbog prelepih unutrašnjih ukrasa od fajansa.

Turci, odnosno sva srodna plemena koja su pre njih zauzimala ovaj prostor, očigledno imaju i imala su sklonost prema zelenoj boji: u Bursi postoji i Zeleni mauzolej, sultanova grobnica sagrađena u isto vreme kad i Zelena džamija. U sredini osmougaone kupolaste građevine nalazi se sarkofag Mehmeta I. I opet: ukrasi od fajansa obilato kite zidove, ali oni su, kao najupadljiviji deo unutrašnjosti džamije, restaurirani u 19. veku.

I čuveni Bajzait I ima u Bursi svoju džamiju poreklom iz 1400. godine i svoj mauzolej koji potiču iz 1400. godine. U prilog tradicionalnom osećanju poštovanja naroda prema svojim vladarima ide džamija Murata II iz polovine 15. veka, sa 11 grobova u kojima su sahranjeni sultan i prinčevi i princeze iz njegove porodice. A u središtu pomenutih džamija i mauzoleja nalazi se takozvani Hizar, to jest, brdo na kojem se nalazi citadela, značajna po tome što se sa nje pruža divan pogled na grad i okolnu dolinu. Nekada su se ovde nalazili i rimski i vizantijski grad. U blizini kule sa časovnikom poređani su grobovi opet jednog sultana - Osmana, kao i njegovog sina Orhana.

Nabrojasmo religiozne i posmrtne znamenitosti, a u početku nabrajanja obeležja Burse spomenusmo i parna kupatila. Bez njih, poznato je, u eri kućnih higijenskih prostorija, nije se mogao zamisliti nijedan stari azijski grad. Zato ćemo se u prikazu ove varoši zadržati na Novom i Starom kupalištu. Staro, čija osnova navodno potiče od cara Justinijana, da bi po odluci Murata I na njemu bilo sagrađeno kupatilo, leži na vrelim izvorima (42-82 stepena) i zato je u neka stara vremena bilo vrsta banje. Možda je i danas neko koristi.

Na kraju, ne ostanimo dužni ni jednom uvek savremenom i dragocenom bursanskom obeležju, a to je industrija finih štofova i raznih vrsta svile. A ono što iz te proizvodnje proističe, malo će koga ostaviti ravnodušnim i bez želje da nešto od viđenoga pribavi, makar kao mali suvenir, ako već ne kao materijal za dalju preradu i upotrebu.[You must be registered and logged in to see this link.]
adanadan
adanadan
Broj poruka : 4
Points : 4
Datum upisa : 16.07.2012

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Ned Jul 22 2012, 22:29


... zar nitko nije bio , na Ezelovskim lokacijama ?? ..

.. aha, vi tek sada gledate ?? ...
.. ja bila ... 6.mjesec 2011. ...
... nezaboravno ...
.. grad kojem se vraćaš ...

Jelenak
Jelenak
Sweet Admin
Sweet Admin
Broj poruka : 11320
Points : 13523
Datum upisa : 25.05.2012
Omiljeni citat : " Ako biraš između osećaja i mišljenja drugih ljudi, biraj ono što će te usrećiti. "
https://brbljaonica.serbianforum.info

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Ned Jul 22 2012, 23:35
[You must be registered and logged in to see this link.] ::

... zar nitko nije bio , na Ezelovskim lokacijama ?? ..

.. aha, vi tek sada gledate ?? ...
.. ja bila ... 6.mjesec 2011. ...
... nezaboravno ...
.. grad kojem se vraćaš ...ja planiram na jesen da posetim sve te lokacije lol! i mogu da ti kazem da jedva cekam...

pa vecina u Srbiji gleda po prvi put, ja licno seriju odgledala mali milion puta...

pricaj kako si se provela i jesi li posetila sve lokacije na kojima se snimala serija, mislim one nama bitne :flower: otvoricu posebnu temu, posto je ovo tema ne vezana za seriju, vec uopsteno za Istanbul i Tursku...
MAYA71
MAYA71
Broj poruka : 13
Points : 15
Datum upisa : 11.09.2012
Godina : 50

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Uto Sep 11 2012, 13:18
Bila sam, i Istanbul je predivan...doduše tada nisam znala za Ezela ali planiram ponovo da posetim Istanbul pa možda i sretnem Ezela ;)

[You must be registered and logged in to see this image.]
Jelenak
Jelenak
Sweet Admin
Sweet Admin
Broj poruka : 11320
Points : 13523
Datum upisa : 25.05.2012
Omiljeni citat : " Ako biraš između osećaja i mišljenja drugih ljudi, biraj ono što će te usrećiti. "
https://brbljaonica.serbianforum.info

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Sre Sep 12 2012, 18:01
ako ga budes bila srela, da ga dovedes ovde u srbiju smajlic
Jelenak
Jelenak
Sweet Admin
Sweet Admin
Broj poruka : 11320
Points : 13523
Datum upisa : 25.05.2012
Omiljeni citat : " Ako biraš između osećaja i mišljenja drugih ljudi, biraj ono što će te usrećiti. "
https://brbljaonica.serbianforum.info

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Ned Nov 25 2012, 01:40


Istanbul je najvažniji kulturni grad na svijetu

[You must be registered and logged in to see this link.]
Jovana ECOE
Jovana ECOE
Sweet VIP
Sweet VIP
Broj poruka : 218
Points : 224
Datum upisa : 16.07.2012
Godina : 27
Hobiji : Eysan, Ezel, Nadal, Ana, tennis, basketball, football
Omiljeni citat : Biti Omer znači voleti Eysan

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Ned Nov 25 2012, 16:02
kad ja odem u Istanbul ma to ce biti ludilo...ja prvo cu otici na relax pored more, na Bosfor, onda u Kapali Carsija i onda na mira cu potraziti Ezel i Eysan smajlic poklooon zagrljaj :flower:
Jelenak
Jelenak
Sweet Admin
Sweet Admin
Broj poruka : 11320
Points : 13523
Datum upisa : 25.05.2012
Omiljeni citat : " Ako biraš između osećaja i mišljenja drugih ljudi, biraj ono što će te usrećiti. "
https://brbljaonica.serbianforum.info

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Čet Mar 21 2013, 18:39
[You must be registered and logged in to see this link.]
Jelenak
Jelenak
Sweet Admin
Sweet Admin
Broj poruka : 11320
Points : 13523
Datum upisa : 25.05.2012
Omiljeni citat : " Ako biraš između osećaja i mišljenja drugih ljudi, biraj ono što će te usrećiti. "
https://brbljaonica.serbianforum.info

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Čet Mar 21 2013, 18:41
[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]
Jelenak
Jelenak
Sweet Admin
Sweet Admin
Broj poruka : 11320
Points : 13523
Datum upisa : 25.05.2012
Omiljeni citat : " Ako biraš između osećaja i mišljenja drugih ljudi, biraj ono što će te usrećiti. "
https://brbljaonica.serbianforum.info

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Sre Apr 10 2013, 18:27
Istanbul - grad lala

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]
Sponsored content

U Stambolu na Bosforu Empty Re: U Stambolu na Bosforu

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu