Brbljaonica
Dobro došli,

Ukoliko niste član foruma, registrujte se i priključite se komentarisanju i druženju sa ostalim forumašima.

Hvala na poseti,
vaša Brbljaonica smajlic

Join the forum, it's quick and easy

Brbljaonica
Dobro došli,

Ukoliko niste član foruma, registrujte se i priključite se komentarisanju i druženju sa ostalim forumašima.

Hvala na poseti,
vaša Brbljaonica smajlic
Brbljaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
:warning1 NOVOREGISTROVANI A NEAKTIVNI ČLANOVI SE NAKON PET DANA OD DANA REGISTRACIJE TRAJNO BRIŠU SA FORUMA.

Ići dole
Jelenak
Jelenak
Sweet Admin
Sweet Admin
Broj poruka : 11320
Points : 13523
Datum upisa : 25.05.2012
Omiljeni citat : " Ako biraš između osećaja i mišljenja drugih ljudi, biraj ono što će te usrećiti. "
https://brbljaonica.serbianforum.info

Kako bolje i uspešnije učiti? Empty Kako bolje i uspešnije učiti?

Ned Mar 23 2014, 00:02
Postoji li tajna uspešnog, efikasnog i efektnog učenja? Mogući potvrdan odgovor nije jednostavan i jednoznačan, ali je moguće uz određene vežbe i neka pravila bolje i brže učiti. Dakle, ima mesta otkrivanju tajni učenja. Bez mistifikacije, pojednostavljeno, ali sasvim praktično mogu se primeniti neke tehnike koje će proces učenja poboljšati. Ako se te tehnike, možda bi se ponešto moglo nazvati i trikovima, strpljivo i dosledno koriste nekoliko meseci, možda se učenje pretvori u nešto lako i zabavno.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Faza šta ću
Mnogim učenicima ali i odraslima, učenje jeste problem, napor i što je najgore, dugo traje. Učenje možemo napraviti tako da nam bude privlačno i da bude obogaćivanje sebe! Važno je da imamo dobru motivaciju, bitno je da je to jednostavna želja za upoznavanjem sveta oko nas ili zato što učenje možemo kasnije u životu dobro unovčiti.
Čak i kada se čini da će uspeh izostati, mora se istrajati! Ko ne bi voleo da uči brzo i efikasno i da pri tom ima puno vremena za druge stvari? Nažalost, učenje zahteva puno energije, osobnog angažmana i vremena. Zato nam se ponekad čini da se ionako ne vredi truditi. Ponekad neko pomisli: „Ionako ću dobit jedan” ili „Svejedno neću dobiti dobru ocenu”. Ili „Neću uspeti, pašću razred/ispit.” Čim ti se pojavi slična ideja, prepoznaj je! Znaj da ti to tvoj mozak šalje upozorenje koje je važno odmah pretvoriti u rečenicu: „Istraj, ti to možeš!” ili „Ja mogu postići sve što želim”. Dokazano je da svako može uspeti u školi. Ponekad mislimo da drugi uče brže od nas i da „ja ništa ne mogu da zapamtim”. Zapravo je istina da oni koji kažu da nimalo ili malo uče a imaju dobre ocene - lažu! No, ohrabrujuće je činjenica da što više učimo, to bolje pamtimo, jer nakon nekog vremena izvežbamo metode učenja (naš „mozgovni mišić”) i naviknemo da učimo.

Faza kako
Svako je već sto puta čuo kako treba dobro slušati šta se priča na času, bilo da nastavnik predaje ili ispituje. Stvarno, istina je. Ako već tako puno vremena provodiš u školi, iskoristi ga korisno i tu saznaj što više, pa će ti kod kuće biti potrebno manje vremena za učenje. Kod kuće pročitaj novu lekciju iz knjige istog dana kada je profesor predavao, bez opterećenja da je naučiš. Zvuči dosadno i možda pomisliš - imam test sutra iz drugog predmeta. Međutim, sve ukazuje na to da je ovaj savet veoma dobar. Ono najmučnije pitanje „Treba li svaki dan učiti” nije besmisleno. Treba svaki dan malo po malo proučavati gradivo, jer se tako bolje pamti. Zaista, manje je mučno i nije teško.

Način uspešnog učenja
Prvo pregledaj lekciju
Kada počneš da učiš, ne kreći odmah na čitanje i ponavljanje. Prvo pregledaj lekciju u celini: pročitaj naslove, podnaslove i ono što je pisac udžbenika već sam podvukao (masnim slovima), pregledaj slike, grafike, tabele. Ako postoji sažetak (obično na kraju lekcije), pročitaj ga. Cilj ovakvog letimičnog čitanja je da shvatiš o čemu se radi i uočiš bitne delove u lekciji. Nakon što si pregledao, preleteo lekciju, odgovori na sledeća pitanja: Ko, kako, gde, šta, kada, zašto? Ako zatreba, slobodno se posluži udžbenikom da nađeš odgovore. Priseti se šta od postojećeg znanja možeš s tim povezati, iskoristiti (bilo da si o tome čitao, gledao na televiziji).

Čitanje
Tek kada si pregledao lekciju i shvatio o čemu se radi, tj. odgovorio na pitanja, kreće se po redu s čitanjem. Da bi ti to dobro išlo, postoje jednostavni trikovi. Prvi su za bolju koncentraciju: obe noge treba da budu na podu, u sobi da nije prevruće, tvrda stolica je dobra pomoć za koncentraciju, čitajte što brže možete. Sledeći trik je pronaći glavnu misao (to je ono osnovno o čemu tekst govori).
Otkrijte tajne svog pamćenja! Odlučite koji vam je način najzgodniji, da li ćete čitati naglas, prepisivati lekciju ili ćete pevati gradivo.
Obojite lekciju! Uvek je dobro raditi na tekstu potcrtavanjem, zaokruživanjem glavnih datuma, ideja, rečenica. Možete se služiti drvenim bojicama, markerima različitih boja. Boji se ili potcrtava samo ono što treba zapamtiti i ono što pri ponavljanju želite da uočite na prvi pogled. Izaberi boje koje voliš!
Važno je samog sebe stalno podsećati da želiš da razumeš i zapamtiš pročitano. Obavezno razjasni sve termine i činjenice, nemoj da učiš napamet ono što ne razumeš.

Ponavljanje
Svaki put kad nešto naučite, trebalo bi odmah da proverite. Tako ćete sprečiti da to zaboravite već istog dana. Ponavljanje je prepričavanje najvažnijih stvari svojim riječima i odgovaranje na pitanja iz udžbenika.
Ne morate istu lekciju ponavljati svaki dan, ali ako je ponovite za dva dana, za osam dana i onda za 20-30 dana, to je super. Naime, istraživanja su pokazala da je pamćenje bolje ako isto gradivo ponavljamo u navedenim vremenskim razmacima.
Ova podela je bitna. Nema svrhe preteranim učenjem u kratkom vremenskom period, kampanjski, pokušavati iznuditi uspeh. Usput, ponavljanje je tajanstveni odgovor na pitanje kad se pripremati za test?
Ako se dovoljno rano pripremite, bićete manje opterećeni i zadovoljni sami sobom. Kasnije ćete gledati omiljenu seriju ili igrati igrice i mirno spavati.

Pamćenje
1. Kada ste gotovi sa čitanjem, podignite pogled s knjige i kažite svojim rečima šta je pisac hteo da kaže. Ponavljanje vlastitim rečima poboljšava stepen pamćenja. Nemojte učiti napamet!
2. Pamtiti pisanjem beleški sa strane. Pribeležiti svoje primedbe o glavnim mislima uz ivicu stranice.Glasno izgovarajte misli.

Još nekoliko trikova
Koristi asocijacije kako bi lakše upamtio neko ime, pojam…
Traži pomoć prijatelja iz razreda ili drugih ljudi. U društvu zna biti zabavnije! Uči deo po deo. Ukoliko je lekcija dugačka i teška, dobro je da je podijeliš u logične celine i uči deo po deo. Kad vam nešto nikako ne ulazi u glavu, uzmite beli ili papir u boji, nalepite ga tamo gde često prolazite i pročitajte svaki put. Neki od najuspešnijih ljudi pisali su matematičke i hemijske formule na papirić na putu do WC-a, istorijske činjenice na zidu pored kreveta… Svaki put kad su prošli, pročitali su sadržaj na papiriću i eto zeca iz šešira! Učenje bez odmora nije pravo učenje. Nakon pola sata odšetajte do kuhinje i potražite ono što volite, npr. sok, čokoladu, voćku. A nakon odmora, natrag do knjige do idućeg odmora! Pre nego zaklopite oči i otplovite u svet snova, još jednom pročitajte lekciju, i to ugodno zavaljeni u krevet... I dok spavamo, mozak pamti i radi.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu